{gallery}2014/09/16/01{/gallery} Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala je 15. rujna obilježavanje stradanja žrtava u Domovinskom ratu na području gradske četvrti Sajmište.
U ime organizatora prigodno se obratila Jelena Zera Gavrić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja je podsjetila kako su se tijekom velikosrpske agresija 1991. godine na području Sajmišta 1991. godine vodile žestoke borbe u kojima je uz branitelje stradalo i brojno civilno stanovništvo.
Svima njima odana je počast polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice u Novoj ulici na Sajmištu, koje je svečano otkriveno 25. rujna 2012. godine u spomen i sjećanje na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih u agresiji na Hrvatsku i ekshumiranih iz jedne masovne i dva pojedinačna grobišta na tom području. Žrtvama na Sajmištu u ime Grada Vukovara poklonili su se Ivan Penava, gradonačelnik i Igor Gavrić, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Molitvu za žrtve predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik župe BDM Kraljice mučenika u Vukovaru.
Gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je teško izdvojiti u kojoj su se gradskoj četvrti Vukovara 1991. godine događali žešći napadi, veća razaranja i stradavanja.
-Neosporno je da su se upravo na Sajmištu odigrale neke od najznačajnijih bitki u kojima su hrvatski branitelji branili dvorište po dvorište, kuću po kuću. Imam osjećaj da svih ovih godina priča o herojskoj obrani Sajmišta nije dovoljno i detaljno ispričana i prezentirana u javnosti. Upravo stoga danas smo tu kako bi se prisjetili svih hrvatskih branitelja koji su uz naše Vukovarce, dolazili braniti naš grad iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire. Mnogi su na Sajmištu položili svoj život za obranu Vukovara i samostalnost Republike Hrvatske i naša je obveza nikad ih ne zaboraviti – istaknuo je gradonačelnik Penava.