{gallery}2014/10/01/02{/gallery} Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježje na Grkokatoličkom groblju u Petrovcima 01. rujna obilježena je 23. godišnjica srpske okupacije i stradanja hrvatskih branitelja i mještana toga mjesta, pretežito naseljenog pripadnicima rusinske i ukrajinske nacionalne manjine.
Tijekom srpske agresije u Petrovcima je ubijeno 13 mještana i dva branitelja dok se na popisu zatočenih i nestalih nalaze još jedan mještanin i jedan branitelj.
U ime žrtava otkriveno je Spomen obilježje masovne grobnice, koje je izgrađeno petrovačkim mučenicima u čast, a preživjelima za sjećanje. U spomen na žrtve Petrovaca u Domovinskom ratu vijence su podno spomen-obilježja položila i svijeće upalila izaslanstva Općine Bogdanovci, Mjesnog odbora Petrovci, Grada Vukovara i udruge branitelja Domovinskog rata Petrovaca. U izaslanstvu Grada Vukovara nalazili su se zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić.
Nakon što su 1. listopada 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija okupirali Petrovce iz mjesta je protjerano oko 400 od tadašnjih ukupno 1200 mještana.