{gallery}2015/09/25/01{/gallery} Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju nazočile su konferenciji Otvorena vrata Europskoga socijalnoga fonda – Socijalno uključivanje koju organizira Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Konferencija je namijenjena svima koji svojim programima mogu sudjelovati na natječajima pa tako uključuje ne samo javnu upravu, pravosudni sustav i socijalne partnere nego i organizacije civilnog društva.


Europska komisija u prosincu je 2014. godine usvojila Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali" 2014. – 2020. Ovaj se Operativni program sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a njegova provedba će omogućiti znatna ulaganja u područja zapošljavanja, socijalnog uključivanja, obrazovanja i dobrog upravljanja. Neka od važnih područja uključenih u Operativni program su područja socijalnog uključivanja i podrške ranjivim skupinama kao što su osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposleni, mladi, beskućnici, starije osobe i dr.


Hrvatska do 2020. godina ima na raspolaganju 1,2 milijarde eura iz socijalnog fonda te iz hrvatskoga proračuna osiguranih još dodatnih 1,5 milijardi sredstva koje bi trebale biti upotrijebljene za socijalno osjetljive skupine. Svakako, najviše bi se sredstava trebalo namijeniti županijama poput Vukovarsko-srijemske gdje su potrebe najveće.

Voditelji programa u Poljskoj, Finskoj i Rumunjskoj iznijeli su primjere dobre prakse iskorištavanja navedenih sredstava iz europskog fonda u svojim državama.