{gallery}2015/09/25/02{/gallery} Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir nazočila je 8. Sajmu poslova koji je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Vukovar u suradnji s Gradom Vukovarom. Na Sajam se odazvalo mnoštvo nezaposlenih koji su poslodavcima ostavljali svoje životopise u nadi da će pronaći toliko željno zaposlenje. U prostoru dvorca Eltz u Vukovaru svoje štandove postavilo je šezdesetak izlagača, većinom obrazovnih ustanova i poslodavaca iz Vukovara i okolice.


Grad Vukovar na Sajmu je predstavio mogućnosti koje se u sklopu Poduzetničkog inkubatora pružaju nezaposlenim osobama za pokretanje poslovnog pothvata i samozapošljavanje, kao i mjere iz Programa poticanja razvoja poduzetništva, ističući mjere za otvaranje novih radnih mjesta, novo zapošljavanje te zapošljavanje teže zapošljivih osoba.
Sajam poslova je jednodnevni događaj namijenjen poslodavcima, nezaposlenim osobama, tražiteljima zaposlenja, studentima, maturantima te svima onima koji žele upravljati svojom karijerom s ciljem razmjene informacija te uspostave mreže kontakata za popunjavanje trenutnih i budućih slobodnih radnih mjesta.


Ovom prilikom nezaposleni i tražitelji posla imaju priliku uspostaviti komunikaciju i predstaviti se poslodavcima, prikupiti informacije o poslodavcu, a posebno o njegovim trenutnim i budućim potrebama za zapošljavanjem, procijeniti vlastite kompetencije u skladu sa zahtjevima poslodavaca, predati svoju molbu i životopis poslodavcu/kandidirati se na slobodna radna mjesta, upoznati se s radom i aktivnostima Centra za savjetovanje i razvoj karijere u Vukovaru, dobiti informacije o uvjetima života i rada u zemljama EU, upoznati se s novim portalom za profesionalno usmjeravanje e-Usmjeravanje, vidjeti ponudu obrazovanja i usavršavanja na području Vukovarsko-srijemske županije, saznati više o potrebama na lokalnom tržištu rada i tržištu rada zemalja EU.

Poslodavci na Sajmu poslova imaju mogućnost izravnog kontakta s potencijalnim radnicima te na taj način stvaranja vlastite baze posloprimaca čija znanja i sposobnosti odgovaraju području rada kojim se bavi njihova tvrtka/obrt. Osim direktnog kontakta s posloprimcima, poslodavcima se na jednom mjestu omogućava i kontakt s predstavnicima različitih institucija bitnih za poslovanje poduzetnika te sudjelovanje na predavanjima vezanim uz rad i zapošljavanje.


Zamjenica gradonačelnika Marija Budimir prilikom obraćanja posjetiteljima Sajma zahvalila se Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – Područnom uredu Vukovar na izuzetno dobroj suradnji, ali i pomoći i podršci koju iskazuju nezaposlenima u Vukovaru održavanjem različitih radionica te savjetovanjima. „Organiziranjem Sajma poslova sve se sudionike na lokalnom tržištu rada željelo potaknuti na promišljanje o važnosti ljudskih potencijala, kao preduvjeta za uspješno poslovanje, ali i potaknuti otvorenu komunikaciju između poslodavaca i potencijalnih djelatnika kako bismo ubrzali i olakšali proces aktivnog traženja i nalaženja posla. Naravno, svi smo svjesni situacije i smanjenje nezaposlenosti u našemu gradu svakako nam je prioritet, a Sajam poslova samo je jedan mali, ali ne manje bitan, korak u rješavanju ovoga problema," istaknula je zamjenica gradonačelnika Budimir.