{gallery}2015/10/17/01{/gallery} Kako ulazimo u jesen i približavamo se tragičnim danima sjećanja osjeća se pojačanje korištenja žrtve Vukovara u svrhu ubiranja jeftinih političkih bodova, no Vukovarci su od promjene lokalne vlasti u Vukovaru itekako svjesni promijenjenog odnosa i odbojnosti koju ova Vlada iskazuje. Sve ono što je bilo normalno i već tradicionalno funkcioniralo, Vukovarcima je sada uskraćeno pod izgovorom nedostatka sredstava. Prvotno je, zbog štednje, ukinuta svečana promocija polaznika ratnih škola koja se tradicionalno održavala u Vukovaru povodom Dana državnosti. Nakon toga, od Vlade je stigla odbijenica za raščišćavanje ruševina koje je sve ove godine u Vukovaru provodila hrvatska vojska. Kao razlog je, također, naveden nedostatak sredstava, a nekoliko mjeseci nakon toga dopisa svjedočimo veličanstvenom Mimohodu i vrijednosti od 14 milijuna kuna. Također, dok je nekim gradovima odobrena financijska pomoć za suzbijanje komaraca, u iznosu preko 4,5 milijuna kuna Vukovar je primoran svoje građane štititi od komaraca sredstvima iz vlastitog Proračuna.


Štedi se i na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga pa tako Vlada Republike Hrvatske po prvi puta prošle godine ne nalazi sredstva za sufinanciranje. Vukovar 18. studenog ostaje ostavljen od države. Vukovar sam traži svoje nestale i sam financira postavljanje spomenika svojim herojima i svojim žrtvama. Umjesto da država, na čelu s nadležnim ministarstvom, podiže spomen obilježja vukovarskim poginulim i ubijenim žrtvama financiranje ili u potpunosti izostaje ili je minimalno, a tada se traži maksimalna pozornost. Zaboravlja se kako je ipak žrtva u centru pozornosti.


No za ministra branitelja žrtva nikada nije prva. Ni kada se radi o velikanima Domovinskog rata, kao što je Marko Babić, ne nalazi za shodno da utiša svoj ego i dostojanstveno položi vijenac nakon vijenca predsjednice Republike Hrvatske nego inzistira na kršenju protokola zbog svoga imena. Iako mu određeni datumi kao ministru branitelja trebaju biti sveti, traži pozivnicu i posebnu pozornost. Dok ministar Ostojić štiti svoga policajca koji razbije glavu branitelju, resorni ministar ne učini ništa da bi zaštitio svoga branitelja pa čak ni kada Državno odvjetništvo pokrene istragu protiv policajca.


Kada svemu ovome dodamo i te nemile slike i događaje izazvane nasilnim postavljanjem dvojezičnih ploča koje dovodi u pitanje višegodišnji trud na uspostavljanju suživota i normalizacije odnosa među stanovništvom sasvim nam je jasno tko zapravo ima sramotan odnos prema Vukovaru i tko manipulira žrtvama.