{gallery}2016/03/10/04{/gallery} U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Vukovara započelo je odavanjem počasti svim poginulim i nestalim braniteljima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen križa na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Djeca Dječjeg vrtića 1 položila su 25 ruža u znak 25. godišnjice. Molitvu je na groblju predvodio gvardijan fra Ivica Jagodić nakon čega je u crkvi svetih Filipa i Jakova služena sveta misa.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Franjo Šoljić pojasnio je da se Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava 10. ožujka jer su toga dana 1991. godine u Bogdanovcima postrojeni nenaoružani odredi. Tada je hrvatski narod pokazao da je spreman obraniti svoj dom, svoj grad i svoju državu. Također, vodilo se računa da toga datuma nitko u gradu nije stradao.

„Ne smijemo zaboraviti činjenicu da se u gradu Vukovaru traži još 290 nestalih osoba, preko 2 000 je poginulih, preko 100 ubijenih u srpskim koncentracijskim logorima, morali smo vodit računa da dan branitelja mora biti obilježavanje kada će se slavit i kada će se branitelji veselit, a ne tugovati", rekao je Šoljić.

Središnji događaj slavlja bila je svečana Akademija održana u Hrvatskom domu Vukovar na kojoj su nazočili mnogobrojni uvaženi gosti među kojima su bili i izaslanik predsjednice Zvonko Milas, izaslanik Hrvatskog sabora Josip Đakić te izaslanik predsjednika Vlade i ministra obrane Tomislav Ivić kao i načelnik Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Mirko Šundov, ali i zapovjednici 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković te predstavnici Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije, stradalničkih i braniteljskih udruga i mnogi drugi. Svečanosti su nazočili i katolički svećenici, ali i arhiepiskop hrvatske pravoslavne crkve Andrija Škulić te predstavnik islamske zajednice u Hrvatskoj Glavni imam osječko-vinkovački Mirza efendija Delić.

„Dan hrvatskih branitelja Vukovara treba i mora uvijek biti na visokoj razini, a visoku razinu čine upravo svi ovi ljudi koji su prije 25 godina prepoznali trenutak i odazvali se pozivu Domovine te krenuli u rat kako bi je obranili. Ovdje smo nakon četvrt stoljeća kako bi se sjećali onih najboljih koji nisu među nama, ali ne sjećat se o njihovoj smrti i pogibiji nego proslaviti njihove živote i sve one vrijednosti kojima su se suprotstavili srpskoj agresiji i otporu koja je ovdje pokazana na način koji se ne pamti u novijoj povijesti" rekao je Zvonko Milas, izaslanih PRH.

Gradonačelnik Penava rekao je kako i kao uvijek iz Vukovara šaljemo poruku zajedništva, a državni dužnosnici su dolaskom pokazali da im je stalo do Vukovara.

Prvi zapovjednik 204. vukovarske brigade i obrane Vukovara Tomislav Merčep izrazio je zadovoljstvo što je u Vukovar došao cijeli državni vrh i svi zapovjednici. „Hrvatsku smo branili velikim srcem s malo oružja i bez novca. Hrvatsku nisu stvarali oni koji su došli s činovima nego radnici, inženjeri i seljaci", rekao je Merčep.

Drugi zapovjednik 204. vukovarske brigade Mile Dedaković Jastreb pohvalio je organizaciju proslave i rekao da ga veseli velik broj sudionika, a od nove vlasti očekuje bolji senzibilitet prema braniteljima.

Branko Borković, svima znan kao Mladi Jastreb izjavio je da Vukovar nije imao izbor te da se morao braniti, a razoružani hrvatski narod pokazao je postrojavanjem u Bogdanovcima da je spreman braniti domovinu.

Nakon govora uzvanika uslijedio je program na kojem je predstavljen promotivni spot projekta „Vukovarski Vodotoranj-simbol hrvatskog zajedništva" te film „10. ožujka – Dan hrvatskih branitelja Vukovara". Recitalom o hrvatskim braniteljima su nastupile učenice OŠ Mitnica, dječji pjevački zbor Vukovarski golubići te Branko Čulić Vukovarac izveli su pjesme o gradu Vukovaru.

Na kraju svečanosti u ime Koordinacije braniteljskih udruga predsjednik Franjo Šoljić uručio je zahvalnice bivšem gvardijanu Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordanu Propadalu, pročelnici Upravnog odjela za opće poslove i Ured gradonačelnika Grada Vukovara Sanji Tokić, Gordanu Badanjaku, Draženu Luketiću, Gradu Korčuli i Općini Lumbarda, a zapovjednicima Tomislavu Merčepu i Mile Dedakoviću uručene su plakete.

Nakon svečane akademije održano je i prigodno druženje branitelja, članova obitelji poginulih i nestalih branitelja i ostalih sudionika na zajedničkom ručku u Radničkom domu. Okupljene je svojim nastupom zabavljao vukovarski tamburaški sastav „Allegro".