U prostoru Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju Vukovarski leptirići svečano je otvorena nova senzorna soba, kabinet za potpomognutu komunikaciju te prošireni kabinet za radnu terapiju.

Novoj senzornoj sobi dodana je tzv. snouezelen soba, multisenzorni kutak, sigurno okruženje i mjesto za opuštanje, smanjenje nemira i napetosti, mjesto koje stimulira reakcije na osjetilne podražaje, potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, učenje i istraživanje.

Kabinet za potpomognutu komunikaciju opremljen je  asistivnom tehnologijom poput interaktivne ploče na kojoj su instalirani razni softverski programi za komunikaciju, Tobii komunikator kojim se upravlja pogledom oka te brojni jednostavni komunikatori i pomagala koja olakšavaju komunikaciju neverbalne djece.

Treći, prošireni kabinet odnosi se na radnu terapiju koja potiče zdrav razvoj djetetovih funkcionalnih sposobnosti, koje mu omogućavaju maksimalnu neovisnost i samostalnost u aktivnostima samostalnog života, u različitim okruženjima uz što manje ograničenja. Iz toga razloga pored postojećeg kabineta opremljenog didaktikom, Udruga je osposobila i kuhinju gdje djeca mogu praktično učiti pripremati hranu te biti što samostalniji.

Događaju se odazvao i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je tom prigodom rekao kako nakon višegodišnje borbe danas svjedočimo sinergiji nacionalne i lokalne strukture, a kvalitetan rad udruge postignut je zahvaljujući trudu i radu roditelja djece s teškoćama u razvoju. “Zahvaljujući predsjednici Viktoriji Matin ostvareni su impozantni rezultati. Vukovar je učinila centrom rehabilitacije za djecu s teškoćama u razvoju za našu i susjedne županije, a mi smo uvijek bili vjeran partner na brojnim projektima te radu udruge pružali punu podršku, što ćemo nastaviti činiti i u budućnosti“, istaknuo je Penava.

Predsjednica Udruge Vukovarski leptirići Viktorija Matin ovim je putem zahvalila svim dionicima koji podupiru rad Udruge, a posebno donatoru, Hrvatskom Caritasu te njegovom ravnatelju fra Tomislavu Glavniku zahvaljujući kojem je sa 17.000 eura omogućeno proširenje senzorne sobe.

Udruga Vukovarski leptirići djeluje i radi u prostoru Grada Vukovara veličine 579m2, a trenutno broji 24 zaposlene osobe. U funkciji je sedam kabineta za rad te velika sportska dvorana s vrhunskom opremom za rad.

Grad Vukovar je u 2024. godini osigurao  20.000 eura za rad, a uz financijski dio redovito pruža i potporu partnerstvom na brojnim projektima. Također, Grad pomaže investicijskim održavanjem zgrade u kojoj se nalazi Udruga Vukovarski leptirići.

Udruga je jedan od najvećih i najkvalitetnijih pružatelja socijalnih usluga u Hrvatskoj, a provode brojne usluge poput neurofeedback treninga, psihološke podrške, senzorne integracije, vježbi svakodnevnih vještina (radna terapija), kineziterapije i sportsko rekreacijskih aktivnosti te usluge poludnevnog boravka i stručne procjene uz multidisciplinarni pristup. Osim toga, provode i brojne aktivnosti kroz različite projekte za ukupno 245 nominalnih članova, odnosno djece s teškoćama u razvoju, različite dobi i dijagnoza.