Vukovarska Osnovna škola Nikole Andrića jedina je osnovna škola koja je nakon ratnih razaranja ostala devastirana te je kao takva sve vrijeme bila gorući problem u našem gradu. Nakon niza sastanaka održanih u Ministarstvu znanosti i obrazovanja iniciranih od strane Grada Vukovara, obnova i dogradnja škole konačno su započeli 9. listopada 2019. godine, a učenici koji pohađaju OŠ Nikole Andrića, do njezinog završetka nastavu pohađaju  OŠ Antuna Bauera. Radove na školi obišao je gradonačelnik Ivan Penava sa zamjenicima Marijanom Pavličekom i Ivanom Mujkić, a pridružila im se i ravnateljica Josipa Kotromanović-Sauka.

„Osnovna škola Nikole Andrića nažalost je bila najviše poznata po lošim uvjetima u kojima se odvijala nastava. Smatrali smo kako je nedopustivo da škola bude neobnovljena 29 godina od Domovinskog rata, odnosno 22 godine od mirne reintegracije. No, zahvaljujući  našem trudu kao i pritisku javnosti i medija, izborili smo se za njezinu obnovu. Za početak je bilo potrebno prvo prebaciti osnivačka prava nad osnovnim školama na Grad Vukovar te uz takvu ingerenciju izvršiti dodatni pritisak na Vladu RH koja je putem Ministarstva znanosti i obrazovanja osigurala sredstva, kroz sufinanciranje Županije vukovarsko-srijemske i Grada Vukovara. Svjedočimo uspješnom tijeku radova na obnovi i dogradnji škole i vjerujem kako će učenici ove škole slijedeću školsku godinu započeti u ovim novim i obnovljenim prostorima,“ rekao je gradonačelnik Penava dodajući kako je Grad  za potrebe OŠ Nikole Andrića otkupio dvije parcele u neposrednoj blizini škole koje će urediti za  potrebe škole.

Ravnateljica škole Josipa Kotromanović-Sauka objasnila je kako učenici ove škole, njih 200, već dvije godine pohađaju nastavu u OŠ Antuna Bauera u kojoj je sada prilično teško organizirati nastavu obzirom na epidemiju koronavirusa.

„Vjerujem kako će već od nove školske godine situacija biti posve drugačija te kako će učenici  ove škole poslije toliko godina konačno imati odgovarajući prostor za nastavu i ostale školske aktivnosti,“ rekla je ravnateljica Kotromanović-Sauka.

U ovom trenutku su pri završetku građevinski radovi dogradnje škole, školske dvorane, a u tijeku su i radovi na obnovi fasade škole. Završetak radova predviđen je do početka nove školske godine, a Grad Vukovar će u svrhu uređenja vanjskog okoliša škole, vanjske rasvjete škole, kao i dodatnih parkirališnih mjesta za roditelje naručiti dodatan projekt i nastojati tijekom iduće godine završiti i dodatne radove po navedenom projektu.

Ukupna planirana vrijednost radova obnove i dogradnje škole je 19.975.215,00 kuna, od čega Ministarstvo znanosti i obrazovanja snosi 80 posto, a Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar po 10 posto. Grad Vukovar je za ovu  namjenu do sada izdvojio 1.000.000,00 kn.

Izvođač radova je tvrtka Vodotoranj d.o.o. iz Vukovara, dok stručni nadzor obavlja tvrtka M-ING d.o.o. iz Osijeka.