Gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić u prostorijama Gradskog muzeja Vukovar uručili su ugovore o dodjeli bespovratnih potpora u poljoprivredi, poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo temeljem Javnog poziva.

Javni poziv je bio otvoren 12. travnja 2023. godine, a već 25. travnja zatvoren je zbog utroška sredstava.

Za realizaciju Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi ove godine Grad Vukovar je osigurao 132.723,00 EUR/ 1.000.000,00 kuna, a ovom mjerom već osam godina za redom se daje podrška poljoprivrednicima kroz sufinanciranje širokog raspona aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i preradi poljoprivrednih proizvoda.

„Činjenica da su sredstva iskorištena u svega 13 dana govori kako je mjera vrlo prepoznata među našim poljoprivrednicima s kojima ju i kreiramo te razvijamo njezine pravce. Poljoprivrednici su u razdoblju od osam godina, koliko već provodimo tu mjeru, izgradili povjerenje prema nama jer iz godine u godinu kroz komunikaciju s njima stvaramo ovaj vid potpore. Poljoprivrednici kroz mjere najviše nabavljaju novu opremu i mehanizaciju. Već danas zajedno krećemo planirati i novi program za sljedeću godinu, kako bi mjere ponovno bile dobre, a sredstva ponovno u potpunosti iskorištena.", rekao je u ovoj prigodi gradonačelnik Ivan Penava te svima koji su ostvarili pravo na potporu zaželio sreću u nastavku proizvodnje i poslovanja.

Od podnesenih 99 zahtjeva, odobreno je njih 69, za 53 vukovarska poljoprivrednika.

Javni poziv sadržavao je 12 mjera (prošle godine bilo je 11 mjera) kojima se sufinanciralo od 50% do 70% (prošle godine se sufinanciralo 50%) prihvatljivih troškova nabave mehanizacije, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica,  ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično.

Najveći iznos koji korisnik mogao ostvariti je 6.600,00 EUR/50.000,00 kuna, a najmanji 130,00 EUR/1.000,00 kuna.

Pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić dodala je kako su poljoprivrednici na raspolaganju imali široku lepezu mjera, a koje su zajednički izrađene i planirane. "Najiskorištenija je mjera 1 koja se odnosi na nabavu mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji, a druga po iskorištenosti je mjera vezana za ulaganja u pčelarstvo. Ove godine smo podigli i iznose sufinanciranja mjera za koje smo prošle godine zaključili kako su najpotrebnije, a to su mjere sufinanciranja pčerala te mjera za sustave navodnjavanja, izrade staklenika i plastenika, što je potaknuto primjerom od prošle godine kada smo bili pogođeni elementarnom nepogodom sušom.", pojasnila je pročelnica Bilić.

Od 2015. godine do danas ovim putem Grad Vukovar je u poljoprivredu izravno plasirao preko 900.000 eura, odnosno 7 milijuna kuna.