Gradonačelnik Ivan Penava danas je u Gradskoj vijećnici Grada Vukovara s tvrtkom Cestorad d.d. Vinkovci potpisao ugovor o izgradnji pristupne ceste i parkirališta, a u sklopu projekta Arheološkog parka Vučedol.

Grad Vukovar je partner na projektu Arheološki park Vučedol čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture te je jedna od aktivnosti projekta izgradnja pristupne ceste s parkiralištem. Prometnica koja će biti pristupna za Arheološki park Vučedol s parkiralištem te njezin nastavak koji vodi prema naselju bit će izgrađena u duljini od 511,16 metara. Parkiralište će sadržavati 64 parkirna mjesta (od čega su 4 za osobe s invaliditetom) za osobne automobile te 6 za autobuse. Uz glavnu prometnicu izgraditi će se i autobusno ugibalište te stajalište.

Gradonačelnik Penava ovim je putem rekao kako će po završetku projekta Arheološki park Vučedol znatno doprinijeti gospodarskom napretku Vukovara te njegovoj turističkoj atraktivnosti. „Ovo je jedan od kapitalnih projekata Grada Vukovara koji će našem gradu donijeti brojne benefite te promijeniti vizuru Vukovara“, rekao je Penava te dodao kako je u početnim fazama provedbe i projekt uređenja obaloutvrde rijeke Dunav koji će Vukovar uzdići na potpuno novu razinu.

Ravnateljica Muzeja Vučedolske kulture Mirela Hutinec izrazila je zadovoljstvo što je uz čitav niz pripremnih radnji konačno došao i trenutak potpisivanja ugovora o početku radova. Dodala je kako nakon završetka izgradnje pristupne ceste i parkirališta slijedi izgradnja zgrada unutar Arheološkog parka i uređenje okoliša - info i istraživački  centar, planetarij, megaron i vučedolsko naselje, restoran, Muzejski trg, dječje igralište i vučedolski labirant, uređenje šetnice ispred muzeja, izgradnja okretišta i parkinga na sporednom ulazu u arheološki park, građenje zgrade za stoku skupa s uređenjem prostora za prezentaciju vučedolskog ratarstva i stočarstva, te uređenje šetnica i okoliša unutar Arheološkog parka.

Predsjednica FORGV-a Ljiljana Blažević dodala je kako je ovo jedan od najbitnijih projekata koje Vukovar ima u provedbi, a Fond se redovno uključuje u sufinanciranje značajnih projekata koje Grad Vukovar provodi, pogotovo onih kapitalnih.

Vrijednost projekta izgradnje pristupne ceste s parkiralištem iznosi 1.150.006,68 EUR, od čega je 758.676,75 EUR (65,97%) sufinancirano sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, 66.942.07 EUR (5,82%) sredstvima MRRFEU-u te 254.492,55 EUR (22,13%) sredstvima FORGV-a.

U konačnici, ukupan trošak Grada Vukovara uz sva sufinanciranja iznosi 69.895.30 EUR, što čini 6,08% vrijednosti projekta.

Partneri na cjelokupnom projektu izgradnje Arheološkog parka Vučedol još su i Ministarstvo kulture i medija, Turistička zajednica grada Vukovara te Lučka uprava Vukovar.