Grad Vukovar u suradnji s tvrtkom Magic Forest kroz „Projekt O2“ provodi projekt pošumljavanja zelenih površina dronom te sadnje drveća u park- šumi Adica.

Pošumljavanje bespilotnim letjelicama obavlja se na način da one iznad zelene površine ispuštaju tzv. seed bombs - samoklijajuće paketiće sjemena drveta i biljaka iz kojih će izrasti drveće.

Danas je provedena peta akcija pošumljavanjem dronom na prostoru tzv. potkove i sadnje drveća u park-šumi Adica kojima se pridružio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac.

U sadnji su sudjelovali i učenici Osnovne škole Blago Zadro te predstavnici Hrvatske poštanske banke koji su ovoga puta financirali sadnju.

Zamjenik Sušac istaknuo je kako je do sada na području potkove bačeno 20.000 samoklijajućih bombica s dronovima, a u Adici je zasađeno 430 mladica hrasta lužnjaka. "Na ovaj način idemo u korak zelene tranzicije, stvaranju ugodnijeg ambijenta i klime na području cijelog Vukovara i za naše sugrađane te smanjujemo CO2 i povećavamo proizvodnju kisika. Želimo poslati poruku svima kako je važno brinuti se o okolišu te voditi sustavnu brigu o zelenilu. Imamo jednu planetu i moramo ju zajedno čuvati.", poručio je Sušac.

Jedan od začetnika "Projekta O2" Goran Ladišić pojasnio je kako je danas bačeno 2500 samoklijajućih bombica koji sadrže razne sjemenke, a u Adici je posađeno 100 mladica hrasta lužnjaka. "Kroz ovaj projekt pratimo napredak površina koje smo sadili te se ukoliko ne pokažu dovoljno dobri rezultati, a na koje mogu utjecati klimatske promjene, onda radimo ručnu dosadnju te formiramo šumu na taj način.", između ostaloga je rekao Ladišić.