×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/02/21/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/02/21/02

Svake godine, svaki drugi utorak u veljači, korisnicima globalne mreže je i Svjetski dan sigurnijeg interneta. Neprofitna organizacija Insafe osnovana 2004. pokrenula je europski mrežni centar da bi potaknuli svijest za promicanjem sigurnog, odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja, posebice djece i mladih. Dan sigurnog interneta obilježava se s ciljem promoviranja odgovornog korištenja modernih tehnologija.

Prema prošlogodišnjem istraživanju koje je proveo Microsoft pokazalo se da je 79% djece i tinejdžera aktivno na društvenim mrežama, 43% vjeruje kako je posve sigurno ostavljati osobne informacije online, 44% mladih u Europi spremno je online napisati u koju školu idu, dok jedan od osam učenika javno objavljuje svoju kućnu adresu. Unatoč ovim podacima, 59% roditelja uvjereno je da njihova djeca čine sve što je potrebno kako bi bila sigurna na Internetu. Istovremeno, 66% tinejdžera tvrdi da roditelji ne ograničavaju njihovo korištenje Interneta niti ga nadziru na bilo koji način, a 40% roditelja u Europi tvrdi da ne nadziru online aktivnosti svoje djece ili poruke koje ostavljaju na društvenim mrežama.

Ovi podatci pokazuju kako je neophodna edukacija i učenika i roditelja o opasnostima koje nosi Internet sa svojim servisima te stoga i edukacija o tome kako se učinkovito zaštititi od opasnosti Interneta, prvenstveno društvenih mreža ali i drugih servisa i medija.

Stoga smo se i mi u Gimnaziji Vukovar odlučili progovoriti glasno o ovoj temi. Profesorice Sanja Pavlović Šijanović i Karolina Dvojković uz podršku ravnatelja Josipa Prpe, osmislile su tribinu za roditelje i učenike te ugostili vanjske predavače:

gosp. Darka Ćorkovića, PU Osječko- baranjska, koji je održao predavanje pod nazivom: Djeca i mladi u riziku društvene mreže,

gosp. Tomislava Ramljaka, ravnatelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka s predavanjem: Mogućnosti zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu koje nudi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka

Prezentacije učenika Gimnazije Vukovar pod mentorstvom profesorica i razrednica Sanje Pavlović Šijanović i Karoline Dvojković

a) Poučavanje djece sigurnom korištenju Interneta

b) Zaštita djece od opasnosti Interneta i

Prezentacija ankete: Ovisnost o internetu gdje su prezentirani rezultati ankete provedene na uzorku od 300 učenika Gimnazije Vukovar.

S obzirom na posjećenost i zanimanje za probleme koje nose servisi interneta, posebice društvene mreže, pokazala se opravdanost ovakvog načina rada s djecom jer su učenici sami progovorili u svojim multimedijalnim radovima i upozorili svoje vršnjake i roditelje na moguće opasnosti koje vrebaju Internetom te dali niz savjeta kako ih izbjeći, dok su predavači svojim radovima poučili kako se primjereno, odgovorno i sigurno ponašati na internetu.

Cilj tribine u potpunosti je ostvaren jer smo osnažili svijest cjelokupne populacije o problemima sigurnosti djece na internetu.

{gallery}2012/02/21/02{/gallery}