Ovogodišnje 22. (69.) Hrvatsko veslačko prvenstvo je održavano u Zagrebu, na veslačkoj stazi Jarun 21.-23. rujna 2012. godine.

Veslači Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar nisu mogli dati ljepši dar svome klubu u godini, kada isti proslavlja 100 godina svoga postojanja.

Naime, mladi veslači HVKV su osvojili pet medalja, što je najviše od povratka u Vukovar, nakon Domovinskog rata.

Osvojeno je dva prva mjesta, dva druga i jedno treće.

Na natjecanje je krenulo dvadeset veslača, u pratnji svojih trenera, Damira Barišića i Krešimira Džalte.

Osvajači zlatnih medalja su dvojac bez kormilara za juniore A, kao i samac za juniorke A.

U samcu za juniorke A je veslala Ivana Krkljuš, koja je ovim rezultatom postala po peti puta za redom prvakinja Hrvatske ( dva puta za kadetkinje, dva puta za junioke B i sada za juniorke A). Ivana je ove godine nasatupila i na Europskom veslačkom prvenstvu za juniore, na Bledu, u kombiniranoj posadi dvojca na pariće, kada je osvojila četvrto mjesto, a na Svjetskom veslačkom prvenstvu za juniore u Plovdivu, u Bugarskoj, u istoj posadi zauzima sedmo mjesto. Ivana je utrku u Zagrebu odveslala na sebi svojstven način, kada je drugoplasirana iza nje zaostala za gotovo dvadeset sekundi

Dvojac bez kormilara za juniore u sastavu Mato Brandt i Luka Kolar je također prvi, što se može smatrati svojevrsnim iznenađenjem, iako se u HVK Vukovar potajno nadalo najsjajnijoj medalji. Mato i Luka su također sudionici ovogodišnjeg Europskog i Svjetskog prvenstva za juniore, kada u kombiniranoj posadi četverca s kormilarom, sa svojim prijateljima iz VK Iktus iz Osijeka, na Bledu, osvajaju četvrto mjesto u Europi, a u Plovdivu postaju osmi četverac s kormilarom na Svijetu, za juniore. U ovoj utrci su Mato i Luka pobjedili posadu VK Zagreb, koja je na Europskom i Svjetskom prvenstvu nastupila u dvojcu bez kormilara u sastavu Hrvatske juniorske izborne vrste.

U četvercu bez kormilara za juniore A, vukovarski četverac osvaja srebrnu medalju, a veslaju Harald Brandt, Kristian Matej Ivanković, Mato Brandt i Luka Kolar. Utrka je bila u cijelosti neizvjesna, a nakon prolaska kroz cilj Vukovarci su drugi, sa zaostatkom od jedne sekunde. Ovo je bilo pravo izneneđenje, kada se zna da su Harald i Kristian juniori B.

Kroz četiri utrke kvalifikacija, repesaža, polufinana i finala, Mihael Kolar, kadet B (uzrast do 12 godina) je u samcu izborio srebrnu medalju i time najavio svoj daljnji uspon.

Četverac bez kormilara za kadetkinje A, u sastavu Marina Sotinac, Sanja Grnja- Karaula, Marijana Bataković i Anamaria Kampel je osvajač brončane medalje. Kako ova posada trenira niti pola ove godine, uspjeh je jako dobar, tim više, što su bile u ozbiljnoj borbi za osvajanje srebrnog odličja.

I ostale posade posade su dale sve od sebe za postizanje što boljih rezultata, a veslale su u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, gdje je bilo prijavljeno i preko 20 posada u svakoj disciplini.

Možda su najveći gubitnici dvojac na pariće za kadete u sastavu Luka Namačinski i Petar Dinješ, kada su, nakon odveslane utrke kvalifikacija, gdje su bili prvi, u utrci za polufinale, nakon uvjerljivog drugog mjesta tijekom utrke, što im je omogućavalo ulazak u polufinale, zapeli za bovu na stazi, zastali i time izgubili mogućnost za daljnju borbu do finalne grupe.

Svakako treba spomenuti i ostale veslače, koji su sudjelovali na ovome Prvenstvu, koji su se odlučno borili, i veslali u finalima B. To su: Fabijan Abjanović, Branimir Marinović, Hrvoje Džalto, Dominik Marelja, Nikola Kekez, Stjepan Miličić, Luka Benaković i Domagoj Džalto.

Nakon završetka ovogodišnjeg Hrvatskog veslačkog prvenstva, Hrvatski veslački klub Vukovar zauzima 10 mjesto od 27. klubova iz Hrvatske, koji su se natjecali, dok je u konkureciji juniora A na visokom 4. mjestu.

Ujedno najavljujemo i IX. međunarodni veslački maraton Vukovar- Ilok 2012., u subotu, 29. rujna 2012. , gdje će nastupiti posade oko 20 osmeraca iz cijele Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Svečano otvaranje Maratona je ispred zgrade Gradskog poglavarstva u 09.45, a start utrka je na Dunavu, ispred Veslačkog doma HVKV u 11.30 sati.

Pozivaju se svi zaljubljenici u šport, veslanje i Dunav da dođu na otvaranje i start utrka.

{gallery}2012/09/25/06{/gallery}