3.12. je Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Udruga Vukovarske iskrice (udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom) bila je domaćin središnjeg događanja u gradu Vukovaru.Večer je bila okupana je prijateljstvom, srećom i ponosom. Pokrovitelj ove svečanosti bio je gradonačelnik Vukovara, gospodin Željko Sabo.
U prvom dijelu svečanosti predstavljen je priručnik koji je poseban po svemu.
Trogodišnji program „Tolerancija kroz priče Ivane Brlić-Mažuranić“, završio je izdavanjem priručnika. Sve je pokrenula, osmislila, radovala se djeci i učila ih prihvatiti djecu s invaliditetom kao sebi jednako vrijedne osobe odgojiteljica iz Zagreba Ljiljana Ivković. Uz samu autoricu, priručnik su predstavile i dvije odgojiteljice mentorice Sanja Horvatić i Višnja Bertović Kroflin iz Dječjeg vrtića Sesvete.
U drugom dijelu svečanosti, svi gosti jasno su pokazali da ovaj jedan dan, dan posvećen onima s kojima se sudbina poigrala, nekada grubo i nadasve nepravedno, ne bi trebao biti usamljen.
Svečana dvorana Ružičkine kuće bila je premala da bi primila sve koji su došli sudjelovati, pozdraviti nas i pokazati da znaju moto priredbe - Pružite ruke prijateljstva, ne pitajući kako-vidjet ćete da je lako!
Djeca iz Dječjeg vrtića I – područni odjel Leptirići i članovi najmlađe udruge u gradu-udruge za pomoć djeci s posebnim potrebama - Vukovarski leptirići - bili su manekeni u modnoj reviji „Kape i šeširi u pričama Ivane Brlić-Mažuranić“. Tri Ljiljane Ivković iz Zagreba–dizajnerica, liječnica-pedijatrica i odgojiteljica predškolske djece, dobre su vile koje su svojim radom uključile djecu s posebnim potrebama u uloge manekena i približile ih ljudima. Ova je revija pokazala da netko sporo hoda, netko lijepo piše, netko lako uči, netko teško diše, netko slabo pjeva, netko zbori čisto…a ipak, svako dijete u biti je isto: malo, toplo srce i želja puna glava: da živimo zajedno, ali s razlikama.
Dječji pjevački zbor Vukovarski golubići razveselio je publiku s dvije pjesme. Pjesme o prijateljstvu i ljubavi publika je pozdravila gromoglasnim pljeskom. Na podiju je, u jednom trenutku, bila gužva djece, isprepletenih i zagrljenih. Držeći se za ruke, pjevali su mali, veliki, roditelji djece s invaliditetom.
Neizrecivu snagu riječi izrekli su učenici Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara. Stihove iz svoje samostalne zbirke „Zaljubljeni u stihove“ pročitali su i pokazali kako su njihove riječi jednakovrijedne i važne.
Male mažoretkinje grada Vukovara, od milja nazvane Pilići, oduševili su svojom energijom, sigurnošću i dražesti. U ritmu njihovog plesa i s najvećim osmijesima, publika je ispratila ovaj nastup, uvjerena da je budućnost mažoretkinja grada Vukovara sigurna.Pjevač Stjepan Jeršek-Štef iz Osijeka otpjevao je dvije pjesme posvećene svojim unucima i naglasio koliko je sretan što je u Vukovaru.Vukovarske iskrice su, na samom kraju programa, pokazali zašto je ovaj dan važan. U prepunoj dvorani, svečanom ozračju, imali su priliku pokazati što su naučili, koliko su napredovali i koliko im je važno da ih primijetimo, ohrabrimo i uvažavamo.
Film „Radionica radosti i smijeha“ Zorana Cikovca (film koji je na Međunarodnom festivalu udruga osoba s invaliditetom u Novom Sadu osvojio nagradu za najveseliji film) publiku je raznježio i nasmijao.
Iskrice su pokazale kako recitiraju, a najviše su pljeska dobili za svoj temperamentni ples. Ples (koji je s njima uvježbala prof. Jasna Bekić) je pokazao koliko truda, volje i odgovornosti postoji kod mladih ljudi s posebnim potrebama. I koliko je malo potrebno da bi bili sretni.
Zbor „Vukovarske iskrice“, udruženi s malim prijateljima iz Osnovne škole „Siniše Glavaševića“ otpjevao je pjesmu „Dani u tjednu“ i himnu „Vukovarskih iskrica“ koja je već prerasla okvire same udruge jer je publika pjevala s Iskricama, u sav glas.Vrijedni članovi Udruge invalida rada Vukovar, Udruge slijepih Vukovarsko-srijemske županije-podružnice Vukovar, Osnovne škole Josipa Matoša i Vukovarskih iskrica pokazali su na prodajnoj izložbi što su radili tijekom godine. Prigodni domjenak bio je prilika da se svi uzvanici i gosti još malo zadrže, popričaju, upoznaju se oni koji se ne znaju i podijele radost upoznavanja.
Večer za pamćenje!

{gallery}vijesti/2011-12-05/02{/gallery}