„Vladinom programu pomoći socijalno najugroženijim građankama i građanima pristupili su gradovi kojima su na vlasti stranke kukuriku koalicije. Iz toga vidimo kako je riječ o samo još jednoj populističkoj mjeri koju Vlada pokušava provesti u predizbornoj godini. Jasno je kako je ovdje riječ o skupljanju jeftinih političkih bodova, a ne o stvarnoj brizi za najugroženije građane. Ono što začuđuje je da je SDP ovo pitanje aktualizirao u dane kada se cijela Hrvatska okuplja u jedinstvenu proslavu jednog od najvećih državnih blagdana moderne Republike Hrvatske - Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Umjesto jedinstva SDP ponovno širi razdor i podjele pokazujući na takav način kako im ništa hrvatsko nije sveto," rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je iznio podatke koji pobijaju priopćenje SDP-a kojim tvrde kako Grad Vukovar ne brine o svojim najpotrebitijim građanima jer se nije uključio u Vladin program otpisa dugova.
„Grad Vukovar je odlučio kako ovoj mjeri neće pristupiti te i dalje smatramo kako je ta odluka ispravna prvenstveno zato što gradska uprava ima razrađen sustav socijalnih mjera i programa koje svakodnevno provodi, a za čije je uspješno provođenje Proračunom Grada Vukovara predviđeno 15 milijuna kuna što je 10 % realiziranog Proračuna," objasnio je Pavliček.
Za troškove stanovanja korisnicima minimalne zajamčene naknade prijavljenih u Centru za socijalnu skrb Grad Vukovar izdvaja 1,3 milijuna kuna. Osim toga, Grad Vukovar provodi niz socijalnih mjera, njih čak 25, od kojih se ističu: prehrana osnovnoškolske djece – 170 000 kn; božićnice i uskrsnice za socijalno ugrožene korisnike – 170 000 kn; zbog teške socijalne situacije vukovarskih umirovljenika koji zbog svoje minimalne mirovine ne mogu ostvariti socijalni status omogućena im je jednokratna naknada za Božićne blagdane – 900 000 kn; u vidu pronatalitetne politike povišena je jednokratnu naknadu za drugo dijete na 2000 kn, a za treće i svako sljedeće dijete 5000 kn; uvećane su i jednokratne novčane pomoći koje je dobilo znatno više potrebitih – 200 000 kn; besplatni prijevoz – 5,5 milijuna kuna: stariji preko 65 godina, njih gotovo 3000 mjesečno – 1,450 milijuna kuna; gradski prijevoz učenika i studenata te međugradski prijevoz srednjoškolaca i studenata – 3,150 milijuna kuna; asistenti u nastavi kao i sufinanciranje naobrazbe djece s teškoćama u razvoju – 600 000 kn.
„Iako bismo bili puno zadovoljniji da ne postoji potreba za pučkom kuhinjom, realno promatramo situaciju u našem gradu te smo našli načina i mogućnosti da je otvorimo upravo kao pomoć onim zaista najugroženijim građanima koji si ne mogu priuštiti ni topli obrok. Za sada je za funkcioniranje pučke kuhinje osigurano 700 000 kn proračunskih sredstava koja pokrivaju potrebe za 60 korisnika. Iako je postojala zakonska i moralna obveza, SDP-u nije odgovaralo otvaranje iste jer bi to narušilo njihovu priču o uspješnom Vukovaru u kojem cvjetaju ruže," naglasio je Pavliček.
Osim za navedene socijalne mjere Grad Vukovar izdvojio je 1,3 milijuna kuna za udžbenike za osnovnoškolce te dodatna sredstava za nove udžbenike koji su uništeni dok je za studentske stipendije izdvojeno još 1,8 milijuna kuna. Grad Vukovar je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji stipendira sve studente koji studiraju na području Republike Hrvatske.
Također, izdvajaju se sredstva za 16 udruga socijalnog karaktera, a i suradnja s Caritasom je odlična.
„Različitim donacijama potičemo i podržavamo rad socijalne samoposluge kojoj prošla vlast nije željela ustupiti ni gradski prostor za djelovanje nego je posredstvom tadašnje opozicije socijalna samoposluga dobila na korištenje privatan prostor koji je ustupio građanin očito daleko socijalno osvješteniji nego li Socijaldemokratska partija. Ni socijalna samoposluga nije se uklapala u priču koju je bivša vlast plasirala," istaknuo je Pavliček objašnjavajući kako je Grad Vukovar razvio svoju mjeru otpisa dugova. „Naime, svim korisnicima minimalne zajamčene naknade tvrtka Tehnostan će otpisati dug koji će na sebe preuzeti Grad Vukovar. Vrijednost duga je 124 000 kuna," rekao je Pavliček naglašavajući kako Grad Vukovar nema potrebu uključivati se u Vladine programe jer već predviđa sredstva za socijalne mjere po prosjeku daleko iznad svih gradova u Republici Hrvatskoj dok je istovremeno zanemaren od Vlade koja ne želi sudjelovati u konkretnim potrebama Vukovaraca kao što su raščišćavanje ruševina i tretiranje komaraca.