{gallery}2016/05/25/03{/gallery} U prostorijama Poduzetničkog inkubatora Vukovar održana je konferencija za medije na kojoj su gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić i direktor Vukovarske razvojne agencije Davor Foriš predstavili stanare Poduzetničkog inkubatora.

Dana 16. svibnja 2016. godine u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Vukovar potpisani su ugovori između VURA-e (Upravitelja Poduzetničkog inkubatora Vukovar) i poduzetnika – Stanara Poduzetničkog inkubatora Vukovar koji počinju s poslovanjem unutar prostorija inkubatora s 01.lipnjem 2016.godine.
Javnim pozivom za iskazivanje interesa za subvencionirano korištenje poslovnog Poduzetničkog inkubatora Vukovar koji je bio otvoren do 22. travnja 2016. godine prikupljene su prijave zainteresiranih poduzetnika. Povjerenstvo je ocjenom zaprimljenih prijava donijelo Odluku o davanju na subvencionirano korištenje poslovnih prostora Poduzetničkog inkubatora Vukovar. Poduzetnici koji su potpisivanjem Ugovora postali Stanari BIC-a su: Vupro j.d.o.o., Staklo Vukovar d.o.o., obrt Dev Chapter, Konvis d.o.o., Ister j.d.o.o., Istros – montaža j.d.o.o., Mario Božanović i Zorana Grozdanić. Od osam poduzetnika neki su u postupku registriranja poslovnog subjekta.

„Ovo je prvi zajednički poslovni prostor za poduzetnike s područja grada Vukovara. Drugi dio je zgrada Poly koja će biti gotova u listopadu ove godine te ćemo tada imati zaokruženi koncept poslovno-inovacijskog centra", pojasnio je Foriš.

Budući da I. pozivom nisu popunjeni kapaciteti BIC-a, 13. svibnja 2016. godine, otvoren je trajni javni poziv za iskazivanje interesa za subvencionirano korištenje poslovnog prostora koji će biti otvoren do zakupa svih poslovnih prostora.


Foriš je istaknuo kako kroz 2-3 tjedna očekuje stopostotno popunjavanje prostorija vukovarskog BIC-a.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je da se prema djelatnostima stanari bave IT tehnologijom (2), EE/OIE (3), proizvodnjom obuće (1), dentalnim modelarstvom (1), proizvodnjom stakla (1). Stanari Poduzetničkog inkubatora trenutno zapošljavaju 20 - tak osoba, a prema njihovim projekcijama planirano je zapošljavanje još 40-tak osoba do 2018. godine.

„Najvažnije je da s ove platforme poduzetnici uzlete te svoje poslovanje nastave samostalno i u većem obimu, što je i cilj inkubatora", dodao je Penava.

Pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju napomenula je kako je Grad Vukovar sa suradnicima na raspolaganju poduzetnicima, kao i VURA te da im se u svakom trenutku mogu obratiti za pomoć, informacije i poticajne mjere koje Grad Vukovar nudi.


Zgrada Poduzetničkog inkubatora sadrži pred-inkubacijski prostor sa 10 radnih mjesta, 10 poslovnih prostora za poduzetnike početnike, veličine od 43,50 m² do 69,48 m², laboratorij za ispitivanje obnovljivih izvora energije – sunce, vjetar i vodik te multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu. Pored toga, usluge i potpora poduzetnicima početnicima osiguravaju se i putem virtualnog inkubatora i coworkinga.